UX design

Wat is UX design?

UX design of User Experience design is het ontwerpgebied dat zich richt op gebruikerservaring. Dus het ontwerpen en inrichten van onder meer een website, app of webshop, zodat deze echt is aangepast aan de specifieke behoeften van de klant. Hierbij wordt gekeken naar de uitkomsten van verschillende tests, onderzoeken, statistieken en analyses. Het doel hiervan is om de conversie op het platform te verhogen. Dit kan gaan om een aankoop, download, aanvraag of klik.

Wat is een UX designer?

Een UX designer of User Experience designer is iemand die zich richt op het ontwerpen van een betekenisvolle en aangename gebruikerservaring. Meestal gaat dit om gebruikers van websites, apps of webshops. De taken van een UX designer zijn de volgende:

  • Analyseren van gebruikerservaringen, de resultaten uit experience tests
  • De customer journey van gebruikers optimaliseren
  • De conversie op een platform optimaliseren
  • Leads genereren
  • Initiatieven verwerken in een concept en deze implementeren
  • Het opzetten van prototypes en wireframes

Vergelijkbare functies zijn die van een UI designer (user interface designer) en interaction designer. Toch zit er een verschil tussen deze functies en die van de UX designer. Een UX designer focust zich op de gehele ervaring van gebruikers terwijl de andere twee functies zich op specifieke onderdelen hiervan focussen, namelijk de interactie tussen gebruiker en medium.

Wat is een UX design bureau?

Een UX design bureau is een bureau waar verschillende UX designers werkzaam zijn. Deze UX designers werken voor het UX design bureau, maar in opdracht van verschillende opdrachtgevers van het UX design bureau. De UX designers komen samen met de opdrachtgevers en maken designs met hoge conversie. Hier rollen concrete designs uit, welke worden overgedragen aan het development team. In Zuid-Holland bevinden zich meerde UX designs, zo bevind zich een UX design bureau in Rotterdam.

admin